Συναισθηματική Nοημοσύνη in business

«Οποιοσδήποτε μπορεί να είναι οργισμένος, αυτό είναι εύκολο. Αλλά να είσαι οργισμένος με το σωστό άτομο, τη σωστή στιγμή, για τον σωστό λόγο με τον σωστό τρόπο, αυτό δεν είναι διόλου εύκολο»

Αριστοτέλης

Η συναισθηματική νοημοσύνη σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με τέτοιου είδους προβληματισμούς. Τί είναι η συναισθηματική νοημοσύνη (EI1); Σε τι διαφέρει με τη διανοητική νοημοσύνη και τον δείκτη νοημοσύνης (IQ2); Συμβάλλει πράγματι στην επαγγελματική και προσωπική επιτυχία; Και αν ναι, με ποιο τρόπο; Πως μπορούμε να τη βελτιώσουμε;

Για αρκετά χρόνια στο άκουσμα της λέξης «νοημοσύνη», οι περισσότεροι σκέφτονταν συνειρμηκά τον παραδοσιακό ορισμό της ευφυίας ο οποίος και μετριέται με έναν συγκεκριμένο τρόπο, το γνωστό σε όλους μας δείκτη νοημοσύνης (IQ). Επικρατούσε δε η πεποίθηση ότι ένα άτομο με υψηλό IQ δύναται να επιτύχει σε κάθε τομέα της ζωής του. Παρ’ όλα αυτά, η θεωρία αυτή άρχισε σταδιακά φθίνει παρουσιάζοντας ”κενά” καθώς αποδεικνύεται πως με το πέρασμα των ετών δεν ανταποκρίνεται πλήρως στην πραγματικότητα.

Έτσι, λοιπόν, μελέτες απέδειξαν ότι υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες πέρα από την διανοητική ευφυία που όχι μόνο επηρεάζουν αλλά και συμβάλλουν σε μεγάλο βαθμό στην πορεία της επαγγελματικής και προσωπικής ζωής των ανθρώπων. Οι παράγοντες αυτοί αποτελούν και τη λεγόμενη συναισθηματική νοημοσύνη.

Η θεωρία της Συναισθηματικής Νοημοσύνης (EI) έγινε ευρύτερα γνωστή έπειτα από τη δημοσίευση του βιβλίου του Daniel Goleman, ψυχολόγου στο Harvard University, «Emotional Intelligence – Why it can matter more than IQ». Ο  Dr. Goleman έπειτα από πολυετείς και συστηματικές έρευνες βρήκε ότι η Συναισθηματική Νοημοσύνη (EQ3) σε σύγκριση με το δείκτη νοημοσύνης (IQ) είναι δύο φορές πιο σημαντικός παράγοντας στην επαγγελματική επιτυχία των εργαζομένων.

Τι είναι, όμως, Συναισθηματική Νοημοσύνη;

Με τον όρο Συναισθηματική Νοημοσύνη (EQ) καλείται «η ικανότητα να αναγνωρίζει κανείς τα δικά του συναισθήματα, να τα κατανοεί και να τα ελέγχει. Είναι επίσης η ικανότητα να αναγνωρίζει και να κατανοεί τα συναισθήματα των ανθρώπων γύρω του και να μπορεί να χειρίζεται αποτελεσματικά τόσο τα δικά του συναισθήματά του όσο και τις διαπροσωπικές του σχέσεις». (Daniel Goleman, 1998)

Σύμφωνα με τον Dr. Goleman, ένα άτομο με μέτριο IQ και υψηλό ΕQ μπορεί να είναι περισσότερο πετυχημένο από ένα ιδιαίτερα διανοητικά ευφυές άτομο, αρκεί να καλλιεργήσει σε βάθος τη συναισθηματική του νοημοσύνη!

 

Τα 5 “συστατικά” της Συναισθηματικής Νοημοσύνης

sinaisthimatiki_noimosini

IQ vs EQ

 • Ο δείκτης IQ αφορά στο αριθμητικό, γνωστικό κομμάτι, ενώ ο δείκτης EQ σχετίζεται με τα συναισθήματα.
 • Η διανοητική νοημοσύνη είναι κάτι προκαθορισμένο από τη γέννηση του ανθρώπου, που εξελίσσεται μέχρι κάποια ηλικία και σταματά. Από την άλλη, η συναισθηματική νοημοσύνη είναι κάτι το οποίο μπορεί να αναπτυχθεί και να καλλιεργείται διαρκώς σε οποιαδήποτε ηλικία.
 • Το IQ ελέγχει τη λογική, ενώ το EQ τα συναισθήματά μας τόσο απέναντι στον ίδιο μας τον εαυτό όσο και απέναντι στους άλλους.
 • Το IQ επηρεάζει ελάχιστα τις σχέσεις μας με τους άλλους. Αντίθετα, το EQ παίζει καθοριστικό ρόλο στις σχέσεις μας με τους άλλους.
 • Το IQ είναι απαραίτητο για τη διεκπεραίωση κάθε μορφής εργασίας, ενώ το EQ είναι απαραίτητο για τη διαχείριση κάθε μορφής σχέσης.

Λαμβάνοντας υπόψη τα όσα συζητήθηκαν παραπάνω, θα μπορούσαμε να εξάγουμε το συμπέρασμα ότι ένας άνθρωπος με υψηλό δείκτη συναισθηματικής νοημοσύνης έχει τα εξής χαρακτηριστικά:

 • Διορατικότητα
 • Έλεγχος συναισθημάτων και προσωπικών προκαταλήψεων
 • Καταβάλλει προσπάθεια ώστε να κατανοήσει τις απόψεις και τα συναισθήματα των γύρω του
 • Ικανότητα συσπείρωσης ανθρώπων γύρω του,
 • Άσκηση εποικοδομητικής κριτικής
 • Ειλικρίνεια συναισθημάτων και προθέσεων
 • Υποστηρικτικότητα
 • Αποφασιστικότητα

Τα χαρακτηριστικά αυτά συνθέτουν έναν επιτυχημένο «ηγέτη». Δε συμφωνείτε;

Σίγουρα, πολλοί θα αναρωτιέστε πώς είναι δυνατόν τα συναισθήματα και ο χειρισμός αυτών να συμβάλλουν στην επαγγελματική μας ζωή.

Κι όμως, ο κάθε εργαζόμενος «κουβαλάει» στο εργασιακό του περιβάλλον το συναισθηματικό του portfolio. Στη χώρα μας η συναισθηματική νοημοσύνη δεν έχει σε ικανοποιητικό βαθμό την αναγνώριση που της αρμόζει, αν και γίνονται προσπάθειες κυρίως από μεγαλύτερες επιχειρήσεις να ληφθεί υπόψη – θυμηθείτε τα συμπεριφορικά tests που λαμβάνετε κατά τα πρώτα στάδια συνεντεύξεων. Ιδιαίτερα στην Αμερική και τις χώρες της Σαουδικής Αραβίας οι μεγάλες επιχειρήσεις δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στη συναισθηματική νοημοσύνη τόσο για τη στελέχωση του δυναμικού τους όσο και για τη σύνθεση των ομάδων εργασίας.

O Dr. Goleman έχει αποδείξει ότι το 80% της αποτελεσματικότητας των διοικητικών στελεχών οφείλεται στην αυξημένη συναισθηματική νοημοσύνη που διαθέτουν. Το επίπεδο του IQ συμβάλλει περίπου 20% στην ικανότητα του ατόμου να λειτουργεί αποτελεσματικά και επιτυχημένα στο πλαίσιο της επιχείρησης.

Με ποιους τρόπους μπορείτε να βελτιώσετε την συναισθηματική σας νοημοσύνη;

Η βελτίωση της Συναισθηματικής Νοημοσύνης αποτελεί μία διαρκή εργασία με τον εαυτό μας και χρειάζεται υπομονή και επιμονή. Πιο συγκεκριμένα:

 • Αναγνωρίστε τα συναισθήματά σας
 • Αναλάβετε την ευθύνη των συναισθημάτων σας
 • Ελέγξτε τα αρνητικά σας συναισθήματα
 • Προσπαθήστε να προβλέψετε τα συναισθήματά σας
 • Προσπαθήστε να καταλάβετε τα συναισθήματα των άλλων

Τι μπορείτε να πετύχετε βελτιώνοντας την συναισθηματική σας νοημοσύνη;

Μέσα λοιπόν από την ανάπτυξη της Συναισθηματικής Νοημοσύνης, το άτομο έχει την δυνατότητα να:

 • κατανοεί και να προβλέπει τα συναισθήματα και τα κίνητρα των άλλων
 • αναγνωρίζει τις ανάγκες των πελατών του
 • θέτει κίνητρα στον εαυτό του
 • να ελέγχει τα συναισθήματα του
 • να εργάζεται κάτω από πίεση
 • να συνεργάζεται αποδοτικότερα με άλλους
 • να εμπνέει και να ηγείται
 • λαμβάνει πρωτοβουλίες
 • αποκτάει πίστη στις ικανότητες του και αισιοδοξία
 • κάνει σωστή ιεράρχηση στόχων και αναγκών
 • γνωρίζει να διαχειρίζεται τις διαφωνίες
 • αποκτάει ικανότητα πειθούς και επικοινωνίας

 

Business Cases on Emotional Intelligence

Η AT&T συμμετείχε σε μία μεγάλη έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε όλα τα επίπεδα του μάνατζμεντ, η οποία απέδειξε ότι η βελτίωση της EQ στο εργατικό της δυναμικό οδήγησε σε αύξηση της παραγωγικότητας της τάξης του 20%. Το 91% των αποδοτικότερων εργαζομένων (top-performers) είχαν υψηλά επίπεδα EQ-ικανοτήτων.

Η Google διεξάγει εδώ και μερικά χρόνια Transformative Courses on Emotional Intelligence με τίτλο «Search Inside Yourself» ώστε να ενισχύσει την συναισθηματική νοημοσύνη των εργαζομένων της.

Η Coca Cola αποφάσισε πριν μερικά χρόνια να εκπαιδεύσει τα διευθυντικά της στελέχη σχετικά με την EQ. Αυτό που παρατήρησε είναι ότι τα στελέχη  που ανέπτυξαν αυξημένα επίπεδα EQ υπερέβησαν τους στόχους απόδοσης που είχαν τεθεί κατά 15%. Αντίθετα, τα στελέχη που δεν καλλιέργησαν την EQ δεν πέτυχαν τους στόχους τους κατά το ίδιο ποσοστό. Το χάσμα απόδοσης υπολογίστηκε σε 30%.

Η LOreal παρατήρησε αύξηση στις κατά κεφαλήν πωλήσεις των πωλητών που είχαν επιλεγεί λόγω του υψηλού EQ της τάξης των €66,521. To group αυτών των πωλητών σημείωσε 63% λιγότερες χαμένες πωλήσεις σε σχέση με τους πωλητές που δεν είχαν ανεπτυγμένες δεξιότητες EQ.

Η US Air Force μείωσε το κόστος που απορρέει από την αναζήτηση και στελέχωση προσωπικού από 35% ετησίως σε 5% προσλαμβάνοντας υποψηφίους με υψηλό δείκτη EQ.

Υ.Γ. Όσοι από εσάς νιώθετε την ανάγκη να γνωρίσετε περισσότερα για τη «συναισθηματική νοημοσύνη» δεν έχετε παρά να διαβάσετε το ομώνυμο βιβλίο του Daniel Goleman από τις εκδόσεις Πεδίο.

 1. EI: Emotional Intelligence
 2. IQ: Intelligence Quotient
 3. EQ: Emotional Quotient / Δείκτης EI


Πηγές:

Goleman, Daniel, 1998-. Η συναισθηματική νοημοσύνη : Γιατί το «EQ» είναι πιο σημαντικό από το «IQ»; / Daniel Goleman · μετάφραση Άννα Παπασταύρου. – Αθήνα : Πεδίο, 2011.

www.in2life.gr

www.eqforsuccess.com

Share it:

About Μαρία-Ειρήνη Βρεττάκου

H Μαρία Ειρήνη Βρεττάκου είναι απόφοιτος του τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και κάτοχος του Master in Business Administration (ΜΒΑ) - Total Quality Management του Πανεπιστημίου Πειραιώς.

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *