Ο φόβος της αποτυχίας στον κόσμο των επιχειρήσεων

Πρόσφατα βρέθηκα σε ένα συνέδριο επιχειρηματικότητας, στο οποίο κατά κύριο λόγο είχαν έρθει νέοι άνθρωποι, που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο προσπαθούν να κάνουν κάτι δικό τους, είτε αυτό ονομάζεται startup, είτε μικρή/προσωπική επιχείρηση. Αυτό που μπορούσε να δει κανείς στο μάτια τους, όταν η συζήτηση με -ήδη επιτυχημένους- enterpreneurs περιστρεφόταν γύρω από την αποτυχία, ήταν ο φόβος. Και είναι λυπηρό, ο φόβος της αποτυχίας να αποτελεί εμπόδιο στην υλοποίηση μιας εξαιρετικής επιχειρηματικής ιδέας. Αποτελεί όμως πραγματικότητα.

Η αποτυχία φυσικά δεν κάνει διακρίσεις και μπορεί να χτυπήσει οποαδήποτε πόρτα, οποιασδήποτε επιχείρησης, σε κάθε επίπεδο και κλίμακα ιεραρχίας. Φυσικά, η αποτυχία δεν πρέπει να λειτουργεί ως φόβητρο και να μας αποτρέπει από την ανάληψη πρωτοβουλιών. Αντίθετα, πρέπει να λειτουργεί ως ένας εξαιρετικός τρόπος για να κατανοήσουμε καλύτερα τα λάθη μας και μια καλή ευκαιρία για να διορθώσουμε πράγματα και αντιλήψεις ώστε να φτάσουμε πιο κοντά στην επίτευξη των στόχων μας.

 

Η αποτυχία δεν είναι συνώνυμο της αδυναμίας

Όλοι μας έχουμε έρθει αντιμέτωποι με την αποτυχία και το συναίσθημα ότι οι προσπάθειές μας δεν ήταν αρκετές για να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα. Και αυτό ακριβώς είναι το σημείο όπου εύκολα μπορεί να ταυτιστεί η αποτυχία με την αδυναμία. Η πραγματικότητα όμως -μπορεί να- είναι εντελώς διαφορετική. Η αποτυχία μπορεί να αναδείξει ένα λάθος στον συνολικό σχεδιασμό/προγραμματισμό, κάποια παράλειψη ή ακόμη και την εσφαλμένη μας αντίληψη για το πού βρισκόμαστε και το πού θέλουμε να φτάσουμε. Η αποτυχία πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως ο καλύτερος μηχανισμός ανατροφοδότησης και ως ένα «χέρι» που θα μας ξαναβάλει στον σωστό δρόμο.

 

Αποτυχία σε μακροπρόθεσμο φόντο

Ασφαλώς κανένας μας δεν επιθυμεί μακροχρόνιες «σχέσεις» με καταστάσεις όπως η αποτυχία, όμως οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι είναι αρκετά πιθανό η αποτυχία να χτυπήσει την πόρτα των ενεργειών μας στο (άμεσο ή μη) μέλλον. Σε κάθε περίπτωση, ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ να λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα και να δημιουργήσουμε τους μηχανισμούς εκείνους ώστε κάθε κακή στιγμή (δική μας ή των συνεργατών μας) να μην επηρεάζει την συνολική προσπάθεια και να μη μας απομακρύνει από τον επιθυμητό στόχο. Για μια μέρα, σταματήστε ό,τι κάνετε και αναλογιστείτε: μήπως μια απόφαση/πράξη που σήμερα μπορεί να μοιάζει σωστή, αύριο οδηγήσει σε μια αποτυχία;

Μέσω της επιτυχίας, εμπνέουμε τους άλλους. Μέσω της αποτυχίας, ερχόμαστε πιο κοντά.

Share it:

About Νίκος Θεοδωρής

Ο Νίκος Θεοδωρής είναι απόφοιτος του τμήματος Οικονομικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιώς και κάτοχος του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στο τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πειραιώς (MBA).

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *