Γίνε καλύτερος manager ακούγοντας τους υφισταμένους σου!

Προσπαθήστε να φέρετε στο μυαλό σας όλους όσους πέρασαν από το ρόλο του προϊσταμένου στη μέχρι σήμερα καριέρα σας. Σκεφθείτε πόσες ήταν οι φορές εκείνες που θέλατε πολύ να τους μιλήσετε για τους προβληματισμούς σας, για διάφορα θέματα που έπρεπε να λυθούν, για πράγματα που έμπαιναν εμπόδιο στην εργασία σας. Σίγουρα, δεν ήταν λίγες. Πόσες όμως ήταν οι φορές που το τολμήσατε και εκείνοι ανταποκρίθηκαν;

Το αγγλικό περιοδικό «Management Today» δημοσίευσε πριν μερικά χρόνια τα αποτελέσματα έρευνας που διεξήχθη σε περισσότερους από 5.000 ανθρώπους των επιχειρήσεων, εκ των οποίων οι 2.405 ήταν managers ενώ οι υπόλοιποι δεν είχαν κάποια διευθυντική/διοικητική θέση. Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα συμπεράσματα ήταν το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι έδειχναν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στις γυναίκες προισταμένους σε σχέση με τους άντρες ομολογους τους. Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη έρευνα, οι γυναίκες managers είναι σε θέση να αντιληφθούν καλύτερα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους οι εργαζόμενοι. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να καλλιεργηθεί ένα κλίμα εμπιστοσύνης ανάμεσα στον εργαζόμενο και την γυναίκα προιστάμενο, ανεξάρτητα με το αν η τελευταία είναι σε θέση να κάνει κάτι για να βοηθήσει τον υφιστάμενό της ή όχι. Μελετώντας ακόμη περισσότερο τα στοιχεία που είχαν συλλέξει, οι συντάκτες του περιοδικού κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η ενσυναίσθηση έπαιζε καθοριστικό ρόλο στο συγκεκριμένο αποτέλεσμα της έρευνας.

Ένα από τα μόνιμα παράπονα εργαζομένων σε επιχειρήσεις είναι το γεγονός πως οι προϊστάμενοί τους δε νοιάζονται για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στο εργασιακό τους περιβάλλον, δε τους πλησιάζουν και δεν ενδιαφέρονται για εκείνους. Η «ενσυναίσθηση» είναι μια λέξη που -δυστυχώς- σε πολλούς από τους σημερινούς managers δε λέει και πολλά πράγματα. Με τον όρο αυτό εννοούμε την επικοινωνία μέσω της συναισθηματικής ταύτισης ή κατανόησης. Εκφράζεται μέσα από την ειλικρινή στάση του προϊσταμένου να ακούσει και να καταλάβει το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο εργαζόμενος. Με τον τρόπο αυτό, ο manager μπορεί να βάλει τον εαυτό του στη θέση του άλλου, να κατανοήσει τη συμπεριφορά του και να αναγνωρίσει τα κίνητρά της. Αναμφίβολα, πρόκειται για ένα πανίσχυρο εργαλείο επικοινωνίας που στις περισσότερες περιπτώσεις παραμένει αναξιοποίητο..

Σε επίπεδο ενσυναίσθησης, η διαφορά ενός άντρα από μια γυναίκα manager δεν έγκειται στο κατά πόσο θα μπορέσει να αναγνωρίσει και να καταλάβει τα προβλήματα των υφισταμένων του/της, αλλά στον τρόπο με τον οποίο η γυναίκα προιστάμενος θα καλλιεργήσει ένα κλίμα επικοινωνίας και εμπιστοσύνης ανάμεσα σε εκείνη και τον εργαζόμενο. Εκ φύσεως, μια γυναίκα μπορεί να ανταπεξέλθει καλύτερα και με μεγαλύτερη ευκολία σε ένα τέτοιο ρόλο.  Σε αυτό το άρθρο βέβαια δεν έχω σκοπό να κάνω σύγκριση ανάμεσα σε έναν άντρα και μια γυναίκα manager, αλλά το παράδειγμα της έρευνας που προηγήθηκε βοηθά να γίνει αντιληπτή η σημασία της ενσυναίσθησης στον κόσμο των επιχειρήσεων σήμερα.

Ακολουθούν 5 tips σχετικά με την ενσυναίσθηση σε επαγγελματικό επίπεδο:

1. Βρείτε χρόνο για να πλησιάσετε τους υπαλλήλους σας και να μάθετε ή να αναγνωρίσετε τα προβλήματά τους. Δεν αρκεί να θέσετε τα χρονικά όρια στην εκτέλεση μιας εργασίας. Πρέπει να μπορείτε να καταλάβετε αν όντως είναι σε θέση να πετύχουν το στόχο που τους θέσατε ή αν υπάρχουν εμπόδια που δε τους επιτρέπουν να φτάσουν σε ένα τέτοιο επίπεδο.

2. Η ενσυναίσθηση δεν είναι κάτι που διδάσκεται. Είναι κάτι που μπορεί να καλλιεργηθεί σε ένα ειλικρινές περιβάλλον συνεργασίας ανάμεσα σε εσας και τους υφισταμένους σας. Μην προσποιηθείτε πως τους καταλαβαίνετε και πως θέλετε να τους βοηθήσετε, αν δεν πηγάζει από μέσα σας. Τα αποτελέσματα θα είναι εντελώς αντίθετα από τα επιθυμητά.

3. Αποκτήστε μια περισσότερο μακροπρόθεσμη αντίληψη των πραγμάτων. Ένας manager με υψηλά επίπεδα ενσυναίσθησης είναι σε θέση να αντιληφθεί έγκαιρα τα προβλήματα των υφισταμένων του και να τα αντιμετωπίσει: Με τον τρόπο αυτό τους «κερδίζει», αποκτώντας την εμπιστοσύνη τους αλλά και δημιουργώντας ένα καλό κλίμα στον εργασιακό χώρο. Με τη σειρά τους, οι εργαζόμενοι είναι σε θέση να αυξήσουν τις επιδόσεις τους.

4. Κάντε ερωτήσεις και προσπαθήστε να μάθετε περισσότερα πράγματα για τους συνεργάτες σας. Είναι οι άνθρωποι με τους οποίους περνάτε τόσες ώρες καθημερινά και είναι σημαντικοί για εσας, καθώς τα αποτελέσματα της δουλειάς τους είναι ο καθρέπτης της δικής σας διοικητικής στρατηγικής. Πλησιάζοντάς τους είναι πιθανό να αναπτύξετε νέους κώδικες επικοινωνίας, να βρείτε κοινά στοιχεία και να έρθετε πιο κοντά, δημιουργώντας μια ακόμη καλύτερη ομάδα. Δεν είναι απαραίτητο να γίνετε φίλοι. Θα κατανοήσετε όμως ευκολότερα τη δύναμη της ενσυναίσθησης.

5. Εφαρμόστε τον κανόνα του 93%. Σύμφωνα με τη μελέτη του Dr. Albert Mehrabian, όταν επικοινωνούμε με κάποιον σχετικά με συναισθήματα και συμπεριφορές, οι λέξεις -όσα λέμε- επηρεάζουν μόνο το 7% όσων αντιλαμβάνεται ο συνομιλητής μας. Το υπόλοιπο 93% «κρύβεται» μέσα στη στάση του σώματος τη στιγμή εκείνη αλλά και τον τόνο της φωνής μας.

Διαβάστε επίσης:

Συναισθηματική Νοημοσύνη in business

Share it:

About Νίκος Θεοδωρής

Ο Νίκος Θεοδωρής είναι απόφοιτος του τμήματος Οικονομικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιώς και κάτοχος του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στο τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πειραιώς (MBA).

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *