Επτά πράγματα της δεκαετίας του ’90 που αντικαταστάθηκαν από τα Social Media!

Οι σημερινοί νέοι έχουν στη διάθεσή τους μια πληθώρα εργαλείων για επικοινωνία με όλον τον κόσμο εντός κι εκτός συνόρων στο πάτημα ελάχιστων πλέον κουμπιών. Δεν θα έχουν την ανάγκη να θέσουν σε λειτουργία τον τηλεφωνητή στο σπίτι, ούτε να τρέξουν να προλάβουν ανοικτό το ταχυδρομείο για να αποστείλουν την αλληλογραφία τους.

Είναι τρομακτικό και συνάμα ασύλληπτο από τον ανθρώπινο νου, πόσο πολύ έχει αναπτυχθεί η τεχνολογία μέσα σε πολύ λίγα χρόνια και πως τα παλαιά αντικείμενα που χρησιμοποιούσαν οι γονείς μας και που ίσως κι εμείς οι ίδιοι να προλάβαμε, αντικαταστάθηκαν από απλές, άμεσες και δωρεάν εφαρμογές που μπορεί κανείς να κατεβάσει μέσω του υπολογιστή, των smartphones και των tablets.

Ας δούμε λοιπόν αναλυτικά τα πράγματα που χρησιμοποιούνταν ευρέως την δεκαετία του ’90 και που έχει αντικατασταστήσει η σημερινή τεχνολογία:

1 τηλεφωνικός κατάλογος1.    Τηλεφωνικός Κατάλογος (αντικαταστάθηκε από το Facebook)

Κι όμως, όταν οι άνθρωποι συναντούσαν κάποιον νέο φίλο ή ακόμα και τον έρωτα της ζωής τους εύχονταν να υπάρχει το τηλέφωνό του στον τηλεφωνικό κατάλογο και να κλείσουν ένα ραντεβού μέσω του σταθερού τους. Τώρα όμως τα πράματα έχουν αλλάξει! Πλέον η ατάκα: «Έχεις facebook;» είναι μόνιμη στο στόμα όλων των νέων, οι οποίοι περνούν ικανές ώρες στο εν λόγω μέσο ψάχνοντας όσες περισσότερες πληροφορίες μπορούν για άτομο που τους ενδιαφέρει.

2 φωτογραφική μηχανή μίας χρήσης2.    Φωτογραφικές Μηχανές μίας χρήσης (αντικαταστάθηκε από  Instagram)

Κάποτε τραβούσαμε φωτογραφία τα αγαπημένα μας πρόσωπα ή μέρη μόνο μια φορά και κάναμε το σταυρό μας να βγει καλή! Εάν πάλι δε γινόταν αυτό και την θέλαμε οπωσδήποτε; Άντε να επιχειρούσαμε κι ένα δεύτερο κλικ! Τώρα όμως στον κόσμο της ψηφιακής τεχνολογίας, όχι μόνο έχουμε τη δυνατότητα να τραβήξουμε όσες λήψεις επιθυμούμε, αλλά να τοποθετήσουμε φίλτρα, να τροποποιήσουμε τα πρώτα χρώματα, να γράψουμε κάποιο στιχάκι και τελικώς να μετατρέψουμε την αρχική φωτογραφία σε μία τελείως διαφορετική. Έτσι λοιπόν, τα παιδιά μας ποτέ δε θα μάθουν τι σημαίνουν τα κόκκινα μάτια στις φωτογραφίες που τόσο χαλούσαν την αισθητική, τη δεκαετία του ’90.

3 collage3.    Η «τέχνη» του κολάζ (αντικαταστάθηκε από  Pinterest)

Δύο δεκαετίες λοιπόν πιο πριν, μικροί και μεγάλοι εξέφραζαν τα συναισθήματά τους σε ένα μεγάλο χαρτόνι, αφού είχαν κόψει κάθε γράμμα ή και ολόκληρη φράση από τα περιοδικά της μαμάς! Τα χέρια κολλούσαν από τα αμέτρητα κομματάκια μικρής επιφάνειας και προσπαθούσαν να αποτυπώσουν τις λέξεις στο πεδίο εργασίας. Σήμερα όμως το Pinterest έχει απαλλάξει τον κόσμο από όλον αυτόν τον κόπο, παρέχοντας την επιπλέον δυνατότητα μορφοποίησης των διαφόρων εικόνων και μετατόπισής τους από την αρχική θέση σε περίπτωση που δεν ταιριάζει με την αισθητική μας.

4 video camera4.    Βιντεοκάμερα (αντικαταστάθηκε από  Youtube)

Ποιο παιδί δεν είχε τον πατέρα ή την μητέρα του να τον τραβά με την κάμερα, εγγράφοντας βίντεο σε αυτές τις μικρές κασετούλες που μετά όλοι τρέχαμε να μετατρέψουμε σε ψηφιακή ηλεκτρονική μορφή (CD ή DVD) για να μη χάσουμε τις πολύτιμες αυτές στιγμές; Νομίζω κανείς που να έζησε παιδικά κι εφηβικά έτη τη δεκαετία του ’90! Τώρα το μικρό αυτό μηχανηματάκι έχει αντικατασταθεί από ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές, κινητά και tablets με τέτοια ευκολία μεταφοράς στον υπολογιστή μέσω ενός καλωδίου ή chip χωρίς να χρειάζεται να είναι κανείς εξπέρ στα ηλεκτρονικά ή να ξοδέψει μια περιουσία. Έτσι, τα βίντεο που αναπαράγονται μέσω των νέων συστημάτων, αναρτώνται στο youtube χωρίς κάποιο κόστος και μπορεί να τα δει όποιος επιθυμεί χωρίς καν να έχει λογαριασμό στην εν λόγω εφαρμογή.

5 personal diary5.    Προσωπικά Ημερολόγια (αντικαταστάθηκε από Tumblr)

Αυτό το μικρό κλειδάκι που ξεκλείδωνε τα ημερολόγια που κρατούσαν σχεδόν όλα τα κορίτσια στα ‘90s και που χανόταν συνεχώς, σίγουρα δε θα αποτελέσει πρόβλημα για τα σημερινά παιδιά! Το Tumblr έδωσε τη δυνατότητα σε όσους επιθυμούν ακόμα να κρατούν ημερολόγια, να μπορούν να καταγράψουν τις σκέψεις τους ηλεκτρονικά και να τις μοιραστούν με τους υπόλοιπους που έχουν λογαριασμό στο δίκτυο αυτό. Το πόσο όμως προσωπικά είναι όσα καταγράφονται και με πόσους θα τα μοιραστεί κανείς έγκειται στην εύνοια του εκάστοτε χρήστη.

6 έξοδος_αθηνόραμα6.    Έξοδος/Αθηνόραμα (αντικαταστάθηκε από  Google+/Yelp/Foursquare)

Τι κι αν έχουν δημιουργήσει websites, εφαρμογές με όλες τις πληροφορίες για τα μαγαζιά που θέλουμε να επισκεφθούμε όπως και e-εκδόσεις των τευχών τους, οι χρήστες των social media εμπιστεύονται σχεδόν τυφλά το Google+, το Yelp και το Foursquare, αφού τους παρέχει τη δυνατότητα να δουν ποιοι διαδικτυακοί φίλοι έχουν ήδη βρεθεί στα μέρη που θέλουν να επισκεφθούν και μάλιστα έχουν αφήσει και το προσωπικό τους σημάδι: σχόλια για το φαγητό, τα ποτά, το service ή ακόμα και φωτογραφία των παραπάνω.

7 χρυσή ευκαρία7.    Η Χρυσή Ευκαιρία (αντικαταστάθηκε από Linkedin)

Μπορεί η Χρυσή Ευκαιρία να ήταν το βασικό μέσο ανεύρεσης εργασίας στο παρελθόν, όμως η ανάπτυξη της εφαρμογής του Linkedin, έδωσε τη δυνατότητα στους χρήστες όχι μόνο να έχουν ενημέρωση για τις θέσεις εργασίας που ανατίθεται όχι μόνο στη χώρα τους κι εκτός των συνόρων της, αλλά και να έχουν μια άμεση επαφή με τους εργοδότες, να τους αποστέλλουν μηνύματα ανά πάσα στιγμή ή ακόμα και να τηλεφωνήσουν απ’ ευθείας στον προσωπικό τους αριθμό και να διαμορφώσουν ένα δίκτυο επαφών που μπορεί να τους φανεί χρήσιμο στο μέλλον. Έτσι λοιπόν, όλα γίνονται ηλεκτρονικά χωρίς περιορισμό στις λέξεις και τις σελίδες του βιογραφικού και κυρίως χωρίς να χρειάζεται εκτύπωση αμέτρητων σελίδων του κι αποστολή του μέσω του κλασικού ταχυδρομείου καταβάλλοντας τα αντίστοιχα έξοδα.

Share it:

About Πολυξένη Λίτση

H Πολυξένη Λίτση μεγάλωσε στην Αθήνα και είναι απόφοιτος του τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Εργάστηκε για ένα διάστημα στον τομέα του Marketing και του Administration, όπου και ανέπτυξε επικοινωνιακές δεξιότητες και απέκτησε πολύτιμη για τα πρώτα της βήματα γνώση. Έχοντας ως όνειρο ζωής μια εμπειρία στο εξωτερικό, αποφάσισε να ακολουθήσει μεταπτυχιακές σπουδές στα Πληροφοριακά Συστήματα στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ.

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *